Hozzászólás ehhez Mini spanyol, Szótanulás, Utazás, videó

Filmekből tanulni spanyolul

Sokan kérdezik tőlem, hogy mi a véleményem a filmnézésről, mint nyelvtanulási eszközről. Ebben a mini bejegyzésben a személyes véleményemet, és tapasztalatomat szeretném megosztani veletek, melytől másoké/a tiéd természetesen eltérhet, így az itt leírtak nem feltétlenül követendő példa képpen állnak itt, de megfontolandóak, hátha épp neked is ez válik be.

Számomra a mozifimek nézése a legkevésbé hatékony módja a nyelvtanulásnak. Ha már a mozgókép világában szeretnénk két legyet ütni egycsapásra, vagyis szórakozva tanulni, akkor egy fokkal jobb választás valamely sorozat. Miért? Egy tanulmány szerint hétszer kell hallanunk egy idegen szót mielőtt megjegyezzük. Hogy ez tényleg így van-e, vagy sem, az egyénenként eltérő lehet, de az vitathatatlan, hogy az ismétlés a tudás anyja. Egy sorozatban (terjedelmére való tekintettel) nagyobb a valószínűsége, hogy többször hallod ugyanazt a spanyol szót, kifejezést, egy-egy szereplőre jellemző szófordulatot. Ilyen módon ténylegesen tudássá válik a szórakozás közben szerezett információ.

Ennél is hatékonyabbnak tartom a Youtube videók nézését. Ha van egy téma, amely érdekel, legyen az mondjuk a legmodernebb technológiai újítások, az utazás, a sütés-főzés, a testedzés, vagy csak általános érdekességek a világból, könnyen találhatsz olyan videókat, amelyekben valaki ezekről beszél. Érdemes a feliratokat bekapcsolni a videókhoz. A passzív szórakozáscélú filmnézésnél sokkal hatékonyabbnak találom, hogyha az ilyen videók nézése közben megállítod olykor a lejátszást, és a kulcsszavait leírod egy erre kijelölt füzetbe. Ezeket többször átnézed, és egy témán belül több videót is nézel.

A nyelvtanulás célú filmezés tehát hasznos, de hatalmas különbség van a passzív és az aktív nyelvtanulás hatékonysága között. Ha a szórakozásba aktívabb tanulást tudsz vegyíteni (jegyzetelni, átnézni ugyanazt többször), akkor a tanulás sokkal de sokkal gyorsabban fog menni.

Középhaladóként könnyebb persze érdekes videókat, filmeket találni.

Ha az utazás érdekel, íme egy érdekes sorozat, amelyet megtalálhatsz a Youtube-on.:

Madrileños por el mundo

Kezdőként nehezebb, mert jóval kevesebbet értesz, amit pedig értesz nem fog feltétlenül nagyon szórakoztatni. Íme egy sorozat, amely kifejezetten kezdőknek készült.

Jó filmezést!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük