Hozzászólás ehhez Mini spanyol, Motiváció, Spanyol nyelvtan egyszerűen

Könnyű dolgok a spanyolban

Régebben már volt egy bejegyzésem, amelyben arról olvashattatok, hogy mennyi mindent tudtok már minimális spanyol tanulás után is: itt találjátok. Ebben a maiban még részletesebben írok azon dolgokról, amelyek könnyűek a spanyolban.

-Először is a nemek. Két nem van: hímnem, nőnem. Nincs semleges nem. Ha németül tanultál már, akkor most ezt könnyed sóhajjal nyugtázod. Ha nem…akkor lépj a következő pontra.

-Azt, hogy melyik szó milyen nemű, legtöbb esetben nem is nehéz megtanulni. Rengeteg hímnemű szó végződik o-ra, és sok nőnemű a-ra. (Ezeken kívül is vannak még végződések, amelyek mindig egyik vagy másik nemre utalnak)

-A szórend viszonylag rugalmas. Az angol után legalábbis határozottan ez lesz az érzésed.

-A többes szám jele az ‘s’, vagy mássalhangzóra végződő szavak esetén az ‘es’. Egyszerű.(A maroknyi kivétel ismertetése itt most nem célom, és vígan elélsz eme tudás nélkül kezdő spanyolosként)

-Kevés kivétel. Pretérito perfectoban és imperfectoban (két múlt idő) néhány végtagnyi ujj elég ahhoz, hogy megszámold mennyi is;) Imperfectoban egy kezednyi ujj sem kell ehhez.

-A subjuntivo jelen idejének legtöbb rendhagyójának megtanulásához elég, ha jól ragozol kijelentő mód jelen időben E/1-ben (tengo-tenga,tengas,tenga,tengamos,tengáis,tengan, digo-diga…, conozco-conozca…)

-A subjuntivo múltjának (imperfecto de subjuntivo) megtanulásához nem kell mást tudnod, csak jól ragozni indefinidoban. Ennek a múlt időnek a T/3 – alakjából képezzük.

folyt köv.;)

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük